Nabór kandydatów na bezpłatne kursy szkoleniowe w Irlandii dla osób zainteresowanych podjęciem pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej.
EURES oraz Irlandzkie Publiczne Służby Zatrudnienia FAS we współpracy z Falite Ireland (Irlandzka Organizacja Turystyczna) oferują możliwość odbycia w Irlandii 13 tygodniowego kursu dla kandydatów do pracy w następujących zawodach: kucharz, kelner, pokojówka, barman.
Jako część kursu zapewniony będzie kurs języka angielskiego, co poprawi angielski kandydatów w zakresie technicznym związanym z przyszłą pracą.
Po ukończeniu szkolenia oferowana jest pomoc w znalezieniu pracy na terenie Irlandii.
Rozmowy kwalifikacyjne z zakwalifikowanymi kandydatami planowane są w dniach 30 listopada – 1 grudnia 2006 r. Rozpoczęcie kursów przewidziane jest na styczeń 2007 roku.
W trakcie trwania kursu uczestnikom wypłacane jest kieszonkowe w wysokości
ok. 165 Euro tygodniowo oraz dodatek na zakwaterowanie. Organizator kursu zapewnia lunch, materiały szkoleniowe, ubrania i zakwaterowanie oraz zapewnia pomoc w znalezieniu zatrudnienia w branży hotelarsko-gastronomicznej. Po ukończeniu kursu uczestnicy otrzymają certyfikaty (FETAC Certification – uznawana na świecie)
Wymagania:
Umiejętności językowe: - dobra znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie
Motywacja: - zainteresowanie pracą w branży hotelarsko-gastronomicznej w Irlandii
Proces selekcji:
Aplikacje: Osoby zainteresowane proszone są o dostarczenie CV ze zdjęciem i listu motywacyjnego w języku angielskim w wersji elektronicznej wraz ze zdjęciem paszportowym do: doradcy EURES z Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Szczecinie na adres eures_k@wup.pl (z informacją na temat kursu jakim dana osoba jest zainteresowana)
Więcej informacji:
Kamila Węglicka, doradca Eures, ul. Mickiewicza 41 Szczecin; tel.091 42 56 114
Katarzyna Rewers, doradca Eures, ul. Słowiańska 15a Koszalin; tel. 094 346 25 37
Katarzyna Wojcieszak, asystent Eures, ul. Mickiewicza 41 Szczecin; tel.091 42 56 113
Termin nadsyłania zgłoszeń: 28 listopad 2006
Oferowane kursy:
1) KURS: Kurs umiejętności kulinarnych Fáilte Ireland
Czas trwania: 13 /16 tygodni
Rozpoczęcie kursu: styczeń 2007
Lokalizacje: Waterford & Region Południowy Wschód
Środki, które zapewniamy kursantom:
Rzeczy osobiste: Uniformy kucharza, obuwie ochronne, podręczniki, wszystkie potrzebne materiały, lunch, napoje
Dodatki pieniężne: €165 tygodniowo + na zakwaterowanie
Wymagania wstępne:
Dobra znajomość języka angielskiego
Kursanci muszą mieć minimum ukończone 18 lat w momencie rozpoczęcia kursu.
Nie jest wymagane posiadanie doświadczenia ani żadnych kwalifikacji.
Dni/Czas: Poniedziałek-piątek 9-17
Tematyka:
Przygotowanie zup, sosów, warzyw, deserów, ciast, główne zasady gotowania, kuchnia etniczna, bezpieczeństwo i higiena HACCP. kontakt z klientem, komunikacja i rozwój zawodowy.
Elementy kursu:
Podczas kursu uczestnicy będą mieli praktyczne zajęcia w szkoleniowych kuchniach. Pozwoli im to uzyskać pewność siebie w wykonywaniu przyszłych obowiązków Kurs obejmuje także zajęcia teoretyczne, które pozwolą na głębsze zrozumienie roli profesjonalnego kucharza.
Cel kursu:
Rozwinięcie umiejętności osób zainteresowanych podjęciem pracy w branży hotelarskiej jako kucharz. Bez wglądu na wcześniejsze doświadczenie bądź jego brak kurs ma przygotować do roli profesjonalnego kucharza.
Kwalifikacje : FETAC National Certificate in Culinary Skills
Perspektywy zatrudnienia:
Kurs kwalifikuje do podjęcia zatrudnienia jako 1- roczny szef kuchni w hotelach, restauracjach, licencjonowanych lokalach w branży hotelarsko-gastronomicznej.
Dalsze możliwości kształcenia:
Po ukończeniu kursu można przystąpić do drugiego roku trzyletniego kursu National Certificate in Professional w systemie zaocznym. Po minimum 2 latach doświadczenia w pracy można przystąpić do Advanced National Certificate or National Diploma in Culinary Arts courses.
2) KURS: Kurs umiejętności hotelarskich Fáilte Ireland
Czas trwania- 13 tygodni
Dni/Czas: Poniedziałek-piątek 9-17
Rozpoczęcie kursu: styczeń 2007
Lokalizacje: Waterford & Region Południowy Wschód
Środki, które zapewniamy kursantom:
Rzeczy osobiste:
Uniformy
Obuwie ochronne
Podręczniki
Wszystkie potrzebne materiały
Lunch
Napoje
Dodatki pieniężne: €165 tygodniowo + na zakwaterowanie
Wymagania wstępne:
Dobra znajomość języka angielskiego.
Kursanci muszą mieć minimum ukończone 18 lat w momencie rozpoczęcia kursu. Nie jest wymagane posiadanie doświadczenia ani żadnych kwalifikacji.
Tematyka:
obsługa sypialni, obsługa łazienek, obsługa miejsc publicznych, obsługa hotelowa, wiedza na temat bielizny pościelowej, prania, szkolenie chemiczne, obsługa sprzętu czyszczącego, techniki sprzedaży, kontakt z klientem, komunikacja i rozwój zawodowy
Elemanty praktyczne:
Podczas kursu uczestnicy będą mieli praktyczne zajęcia w szkoleniowych sypialniach. Pozwoli im to uzyskać pewność siebie w wykonywaniu przyszłych obowiązków Kurs obejmuje także zajęcia teoretyczne, które pozwolą na głębsze zrozumienie roli profesjonalnego pracownika hotelu.
Cel kursu:
Rozwinięcie umiejętności osób zainteresowanych podjęciem pracy w branży hotelarskiej jako pracownik hotelu. Bez względu na wcześniejsze doświadczenie bądź jego brak kurs ma przygotować do roli profesjonalnego pracownika hotelu.
Kwalifikacje: FETAC National Certificate in Accommodation Skills
Perspektywy zatrudnienia:
Kurs kwalifikuje do znalezienia zatrudnienia jako pracownik hotelu.
3) KURS: Kurs umiejętności pracownika restauracji Fáilte Ireland ( kelner/ kelnerka)
Czas trwania- 13 tygodni
Dni/Czas: Poniedziałek-piątek 9-17
Rozpoczęcie kursu: Styczeń 2007
Lokalizacje- Waterford & Region Południowy Wschód
Środki, które zapewniamy kursantom:
Rzeczy osobiste: Uniformy
Obuwie ochronne
Podręczniki
Wszystkie potrzebne materiały
Lunch, napoje
Dodatki pieniężne: €165 tygodniowo + na zakwaterowanie
Wymagania wstępne:
Dobra znajomość języka angielskiego.
Kursanci muszą mieć minimum ukończone 18 lat w momencie rozpoczęcia kursu. Nie jest wymagane posiadanie doświadczenia ani żadnych kwalifikacji.
Elementy kursu:
Serwis srebra, serwis naczyń, przyjmowanie i wydawanie gotówki, nakrywanie do śniadani, obiadu. techniki sprzedaży, kontakt z klientem, komunikacja i rozwój zawodowy
Elementy praktyczne:
Podczas kursu uczestnicy będą mieli praktyczne zajęcia w szkoleniowych restauracjach. Pozwoli im to uzyskać pewność siebie w wykonywaniu przyszłych obowiązków Kurs obejmuje także zajęcia teoretyczne, które pozwolą na głębsze zrozumienie roli profesjonalnego kelnera/ kelnerki.
Cel kursu:
Rozwinięcie umiejętności osób zainteresowanych podjęciem pracy w branży hotelarskiej jako kelner/ kelnerka. Bez wglądu na wcześniejsze doświadczenie bądź jego brak kurs ma przygotować do roli profesjonalnego kelnera/ kelnerki.
Kwalifikacje: FETAC National Certificate in Restaurant Skills
Perspektywy zatrudnienia:
Jako kelner/ kelnerka w hotelu, restauracji, w licencjonowanych lokalach.
Dalsze możliwości kształcenia:
Po uzyskaniu National Certificate in Restaurant skills, można przystąpić do kursu: National Certificate in Restaurant skills or Supervisory Development Professional.
4) Kurs: Kurs umiejętności barmana Fáilte Ireland
Czas trwania- 13 /16 tygodni
Rozpoczęcie kursu: styczeń 2007
Lokalizacje: Waterford & Region Południowy Wschód
Środki, które zapewniamy kursantom:
Rzeczy osobiste: Uniformy kucharza, obuwie ochronne, podręczniki, wszystkie potrzebne materiały, lunch, napoje
Dodatki pieniężne: €165 tygodniowo + na zakwaterowanie
Wymagania wstępne:
Dobra znajomość języka angielskiego
Kursanci muszą mieć minimum ukończone 18 lat w momencie rozpoczęcia kursu. Nie jest wymagane posiadanie doświadczenia ani żadnych kwalifikacji.
Elementy kursu:
Wydawanie/ przygotowywanie napojów alkoholowych
i bezalkoholowych, techniki sprzedaży, kontakt z klientem, komunikacja i rozwój zawodowy, bezpieczeństwo i higiena HACCP
Elementy praktyczne:
Podczas kursu uczestnicy będą mieli praktyczne zajęcia w szkoleniowych barach . Pozwoli im to uzyskać pewność siebie w wykonywaniu przyszłych obowiązków Kurs obejmuje także zajęcia teoretyczne, które pozwolą na głębsze zrozumienie roli profesjonalnego barmana/ kelnera
Cel kursu:
Rozwinięcie umiejętności osób zainteresowanych podjęciem pracy jako barman. Bez względu na wcześniejsze doświadczenie bądź jego brak kurs ma przygotować do roli profesjonalnego barmana.
Kwalifikacje: FETAC National Certificate in Bar Skills
Perspektywy zatrudnienia:
Jako barman/ barmanka w hotelu, restauracji, w licencjonowanych lokalach.
Dalsze możliwości kształcenia:
Po uzyskaniu National Certificate in Bar skills, można kontynuować naukę uzyskując National Certificate in Bar Service lub posiadając odpowiednie doświadczenie i umiejętności starać się o uzyskanie Advanced National Certificate in Bar skills or Supervisory Development Professional